» » Android Cihazlara Custom Rom Nasıl Kurulur?

Android Cihazlara Custom Rom Nasıl Kurulur?

   Eğer sizin de bir android cihazınız varsa ve performansından memnun değilseniz ya da farklı arayüzler ve farklı deneyimler elde etmek istiyorsanız,cihazınızın bu bilinmeyen ayarlarını kullanarak onu çok farklı bir android cihaza dönüştürebilirsiniz.Böylece bir çok uygulamanın güncellemesini beklemeden ve telefonunuzu kişiselleştirerek isteğiniz üzerine yeniden yaratabilirsiniz.

   Custom ROM nedir?

   Custom ROM, Android işletim sistemine sahip olan bir akıllı telefonu üreticinin yüklediği Android sürümünü kullanmak yerine, telefonunuzu kendinize göre özelleştirmenize yarayan ve üçüncü parti Android geliştiricileri tarafından geliştirilen bir çeşit Android sürümü olarak görülebilir. Zira Android açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için, bağımsız bir geliştirici sistemi kendine göre fazlalıklardan arındırıp, optimize edebilir. 

   Neden Custom-ROM?

   Öncelikle neden Custom ROM'un neden gerekli olduğunu açıklamak gerekiyor. Aslında her akıllı telefon kullanıcısının Custom ROM'a ihtiyacı olduğunu söylenemez. Ama yine de bu alandaki gelişmelerden haberdar olmanın kullanıcı açısından üç önemli faydası var: 

   Eski bir akıllı telefonu yenilemek  

   Cebinizdeki akıllı telefonun yaşı birin üzerindeyse, güncelleme beklemekten ve üreticiye öfkelenmekten yorulmuş olabilirsiniz. Bu güncellemeler hem getirdikleri yeniliklerle, hem de sistemdeki bazı güvenlik açıklarının kapatılması açısından faydalı olabiliyorlar. Böyle bir güncellemenin bir başka avantajı da üreticinin koyduğu gereksiz unsurları temizleyerek telefonunuzu hızlandıracak olması.

   Peki neden böyle bir işleme gerek duyarız ?

   Aslında çoğumuz bilmeyiz bile böyle birşeyin olduğunu.Cihazımıza farklı özellikler kazandırabiliriz custom rom kurarak.Ne gibi özellikler derseniz mesela şu an bir çok cihaz güncelleme alamadı.Bu donanım yetersizliğinden değil bizzat üreticilerin satış politikası denebilir. Çünkü bu güncelleme işinde biraz esnek davranıyorlar yani sadece amiral gemi denilen modellere güncelleme veriyorlar ve diğerleri, birçok güncellemeden mahrum kalıyor.Ama geliştiriciler buna da çözüm bulmuş durumdalar.

   Başta Cyanogen Mod olmak üzere pek çok geliştirici Android cihazlar için rom geliştirmekteler. Siz kendiniz evde deneyerek hangisinin daha iyi olduğuna karar verebilirsiniz.

NOT : Aşağıda anlatılan işlemler cihaza Root yetkisi kazandıracak ve cihazınızı (varsa) garanti dışı bırakacaktır. Bunları göz önünde bulundurarak işlemlere devam ediniz. Ayrıca cihazınızda ki önemli dosyaları ( Galeri, rehber, mesajlar vs. ) yedeklemeniz de fayda var.

   Custom Rom Nasıl Yükleriz ?

   Öncelikle cihazınıza Root yetkisi kazandırmanız gerekiyor. Bu işlem her cihazda farklılık gösteriyor. Mesela Samsung’larda Odin denilen program vasıtasıyla yapılabiliyor. Nexus’larda ise Nexus ToolKit programı aracığıyla yapılıyor.

   Sizde kendi cihazınıza root yetkisi kazandırtan sonra CWM ( Clock Work Mod ) kurmalısınız. Bu mod zaten her Android cihazın içinde bulunmaktadır( Örn. Bilgisayarlardaki Bios gibi ). Bu modu daha gelişmiş yani üzerine işletim sistemi kurabileceğimiz şekilde yüklememiz gerekiyor.

   Daha sonra internetten bulduğumuz Rom dosyalarını telefon hafızasına ya da hafıza kartına atıyoruz (Hafıza kartını öneririm çünkü ileriki işlemlerde wipe yapılacak ve attığımız dosya telefon hafızasından silinebilir). Bu rom dosyalarını ise dünyanın en büyük teknoloji forumlarından olan forum.xda-developers.com’dan bulabilirsiniz. Cihazınızın modelini sağ üst köşeden yazıp aratabilirsiniz ve bu sayede sizin için en uygun olan romu bulup indirebilirsiniz.

   İndirdiğiniz rom dosyası *.zip uzantılı olup onu zipten çıkarmayınız. Zip’li dosyayı olduğu gibi hafıza kartına atın ve eğer CWM ( Recovery/Kurtarma ) modunu cihaza kurabildiyseniz artık rom kurma  işlemlerine başlayabiliriz.

CWM arayüzünde seçme işlemi genelde HOME TUŞU ile yapılmaktadır.

► Adım 1  Hafıza kartına, indirdiğimiz *.zip uzantılı dosyayı atıyoruz ve cihazı kapatıyoruz.

► Adım 2 Cihaz kapalı konumdayken CWM ( Recovery) moduna girmemiz gerekli. Bunun için cihazın SES AÇMA + HOME TUŞU + POWER TUŞU ‘na aynı anda basılı tutup yukarıdaki resimdeki ekran gelinceye kadar bekliyoruz ( Bu işlem bazı cihazlarda farklılık gösterebilir mesela SES TUŞU + POWER TUŞU gibi. Siz kendi cihazınız için olanı öğrenmeniz gerekiyor).

► Adım 3 Eğer bu moda girebildiysek yapılacak birkaç işlem kaldı. Önce ses tuşlarını kullanarak “ wipe data/factory reset “ seçeneğine girmeliyiz. Bu seçenek cihazı formatlayacağımız anlamına geliyor ve bunu yapmadan temiz rom kuramayız. Yani muhtemelen cihaz açılsa bile hatalı çalışacaktır. Ancak aynı tabanlı romlarda Wipe yapmamıza gerek yoktur. Aynı tabanlı derken mesela “ Slim Rom “ larını kurarken genelde cihazı wipe etmeye gerek kalmaz.

► Adım 4 Wipe işlemini bitirdikten sonra şimdi Rom dosyasını kurabiliriz. Bunun için “ install zip from sdcard “ seçeneğini kullanmamız gerekiyor. Bu seçeneğe girip, hafıza kartında rom dosyasını bulup seçmeliyiz. Ardından rom kendi kendine kurulacaktır.

   Bütün işlemler bittiğinde en altta Complete yazısı çıkacaktır. Tebrikler artık cihazınıza istediğiniz romu kurdunuz.

   Şimdi cihazınızı yeniden başlatıp yeni bir Android deneyimi yaşayabilirsiniz.

#

About Unknown

Zaman PC çeşitli internet sitelerinden derlenerek hazırlanmıştır.Farklı kategorilerden oluşturulmuştur ve sizlere sunulmuştur
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt
İzinsiz paylaşım yapmak kesinlikle yasaktır!