» » Google Chrome için 20 uzantı


Google Chrome için 20 uzantı

Birkaç yıl önce internet tarayıcılarından herhangi bir beklentimiz yoktu. Daha doğrusu “Keşke şu da olsaymış.” diyebileceğimiz bir gereksinimimizin olup olmadığından emin değildik. Bizi uykumuzdan uyandıran ve zor duruma sokan ilk problemleri Internet Explorer ile yaşamaya başladığımız vakit (casus yazılımların Internet Explorer’la adeta dans ettiği zamanlar)  işler tamamen değişti. O dönemlerin kahramanları olarak Mozilla Firefox ve Opera yazılımlarını gösterebiliriz, fakat genel yaygınlık göz önüne alındığında Firefox’un başı çektiğini görüyoruz. Burada tabii ki inanılmaz eklenti ve özelleştirme seçeneklerinin sağlanmış olmasının önemli bir payı var. Firefox’un kendini katlayarak yol aldığı dönem olan 2008 yılında karşımıza Google tarafından geliştirilen Chrome tarayıcısı çıktı. İlk kullanım deneyimini yaşayanlar için tarayıcı “hafif ve çelimsiz” olarak adlandırılsa da Google’ın internet üzerindeki hâkimiyeti sayesinde hızlı sayılabilecek bir gelişim sürecine girdi. Bildiğiniz gibi mobil işletim sistemleri artık yazılım marketleri üzerinden pazardaki konumlarını şekillendiriyorlar. Aynı durum internet tarayıcıları için de geçerli. Bunun tartışmasız bir örneğini Mozilla Firefox’ta yaşadık. Google’ın ilk hamlesi Chrome üzerinde eklenti ve tema desteğini sağlaması oldu. Bu önemli yenilik yaklaşık 1,5 sene önce duyurulmuştu. Geçtiğimiz ay kullanıma açılan Chrome Web Store ise 1,5 yılın ne denli verimli geçtiğini de bizlere kanıtlıyor.
Uzantı desteği sayesinde çok kısa sürede yeni özelliklere kavuşabilen Chrome’u kendi kullanım amaçlarınıza göre özelleştirmeniz için, tümünü Chrome Web Store’da veya Chrome Uzantı Dizini’nde bulabileceğiniz 22 ilginç uzantıyı derledik.

Last.fm listenizi dinleyin
Dünyanın en önemli çevrimiçi müzik dinleme sitelerinden birisi olan Last.fm’deki müzik listenizi, Google Chrome’a küçük bir pencereyle taşıyabilirsiniz. Bunun için Web Store’u ziyaret ederek Last.fm eklentisini kurmanız yeterli olacaktır.
Güvenlik danışmanı ister misiniz?
İnternet kullanıcılarının rutin olarak gezdiği siteler genelde bellidir; fakat gün gelir de
daldan dala atlayarak internetin altını üstüne getirmeyi isterseniz, yanınıza bir site danışmanı almayı unutmayın. Bu konuda, girdiğiniz sitelerin güvenilirlik düzeyini anında gösteren McAfee Advisor eklentisini öneriyoruz.
Tüm özelleştirmeler ve yer imlerinizi yedekleyin
Google Chrome’a yüklediğiniz eklentileri, dolaştığınız siteleri ve yer imlerinizi yalnızca birkaç saniye içerisinde yedekleyebilirsiniz. FavBackup yazılımı bu işi kusursuz bir şekilde yerine getiriyor.
Başlangıç sayfasını özelleştirin
Google Chrome’un başlangıç sayfası genelde sıklıkla ziyaret edilen siteleri karşımıza çıkarıyor, fakat Incredible StartPage eklentisinden yararlanarak daha gelişmiş ve alımlı bir açılış sayfası oluşturabilirsiniz.
YouTube videolarını baştan oynatın
YouTube’da izlediğiniz herhangi bir videoyu Youtube Looper eklentisi sayesinde farenize dokunmadan başa sarabilirsiniz. Genellikle müzik dinleyenler ya da herhangi bir eğitim videosu izleyenlerin hoşuna gidecektir.
Chrome’un özel sayfaları
Bazı internet tarayıcıları
temel özelliklerinin yanında bir de özel sayfalar barındırıyorlar. Bu sayfalar sayesinde tarayıcının önbellek klasörüne, eklenti alanına ve bellek kullanımı gibi detaylarına ulaşabilirsiniz. Chrome’da yaklaşık 10 farklı özel sayfa bulunuyor ve bu sayfaların her birisine ulaşmak zaman alacaktır. Neyse ki Google Page eklentisi bu hususta yardımımıza koşuyor.
Dropbox hesabınız elinizin altında
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir çevrimiçi veri depolama servisi Dropbox’ı Google Chrome’a entegre edebilirsiniz. Böylece en kısa sürede hesabınıza ulaşarak dosyalarınıza erişebileceksiniz. Yapmanız gereken yalnızca DropBox eklentisini tarayıcınıza kurmak.
Yerel hava durumu
Özellikle bu yağışlarda dışarıya adımınızı atmadan önce kısa bir hava durumu kontrolü zor durumda kalmanızı engelleyebilir. Chrome sayesinde yaşadığınız yerin haftalık hava durumu bilgilerini çabuk bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun için AccuWeather Forecast eklentisini kurmanız yeterli.
YouTube videolarını MP3 formatında kaydedin
Chrome ile YouTube üzerinden izlediğiniz herhangi bir videoyu MP3 formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bunun için Chrome’a “Youtube to MP3” eklentisini yüklemelisiniz.
Flash video sitelerine hükmedin
İnternet tarayıcılarına özel olarak hazırlanan video eklentileri genellikle YouTube odaklı oluyor ama diğer ünlü video sitelerinde de kullanabileceğiniz eklentiler bulabilirsiniz. Bunlardan birisi olan YouTube VideoGrab eklentisi, yalnızca YouTube değil, Vimeo, DailyMotion, Metacafe ve Facebook gibi sitelerden video indirmek için de kullanılabiliyor. Ayrıca Flickr sitesindeki fotoğrafları da indirebiliyorsunuz.
Araç çubuğundaki yer imlerini simgeye dönüştürün
Bu küçük ipucu sayesinde Google Chrome’un araç çubuğunda sıralanmış yer imlerinizin, yalnızca simge olarak görünmesini sağlayabilirsiniz. Böylece araç çubuğu üzerinde daha fazla siteye yer açmış olacaksınız. Tabii estetik anlamda da rahatlayabilirsiniz.
Web sayfaları otomatik yenilensin
Masa başında gönderdiğiniz bir e-postaya yanıt gelip gelmediğini en kısa zamanda anlamak için sık sık F5 tuşuna başvurmanız gerekiyor. Tabii bu oldukça sıkıcı bir durum ve yalnızca e-posta için değil forum sitelerinde gönderdiğiniz ve acilen yanıtını beklediğiniz bir mesaja da aynı çabayı uyarlayabiliriz. Fakat Chrome’un “Auto Refresh Plus” eklentisi sayesinde bu konfor problemini ortadan kaldırabilirsiniz.
Google Chrome’a RSS desteği
Google Chrome henüz entegre bir RSS okuyucusuna sahip değil, fakat bu eksikliği küçük bir eklentiyle ortadan kaldırabiliyorsunuz. RSS Live Links ismindeki araç sayesinde, RSS yayını yapan tüm sitelere abone olarak güncellemelerden hızlı bir şekilde haberdar olabileceksiniz. Ayrıca eklenti ayarlarına girerek, istediğiniz şekilde kategorilendirmeler yapabilirsiniz.
Yer imleriniz ve parolalarınız her yerde sizinle
Yaygın bir yer imi ve parola eşitleme/yedekleme hizmeti olan Xmarks, Google Chrome’a da destek veriyor. Xmarks eklentisini Chrome’a yüklediğiniz an, nerede olursanız olun tüm yer imlerinize ulaşabilme şansınız olacak.
Vurguladığınız bir alanı hızlı şekilde aratın
Normal şartlarda fare imleci yardımıyla vurguladığınız bir kelimeyi veya cümleyi aratabilmek için, önce vurgulanan alana sağ tıklamanız ve ardından “Google arama motorunda ara” bölümünü seçmeniz gerekiyor, fakat “Highlight to Search” eklentisi sayesinde bu zahmetten kurtulabilirsiniz. Eklenti kurulumunun ardından vurguladığınız alanlarda hızlı işlem için bir mercek çıkacak. Ona tıklayarak aramayı başlatabilirsiniz.
Hazırda bir proxy’niz olsun
Proxy’ler (vekil sunucu) bir web sitesine veya hizmete ulaşmanızı sağlayacak olan kapıları hızlı bir şekilde açabilirler. En azından ülkemizdeki ya da iş yeri ağınızdaki yasaklı sitelere ulaşmak için bu tür oyunlara başvurmanın bir sakıncası yok. Chrome’da daima kullanabileceğiniz 1-Click Web Proxy isminde bir proxy eklentisi bulunuyor.
Google’ın tüm servisleri elinizin altında
birkaçını aktif olarak kullanıyorlar. Gmail, Google Reader ve Google Dokümanlar’ı bu hizmetlerin başında gösterebiliriz. Tabii her servis için ayrı ayrı adreslere girmelisiniz. Bu süreyi en aza indirmek mümkün. Yapmanız gereken “Google Apps Shortcuts” eklentisini tarayıcınıza kurmak.Chrome kullanıcılarının büyük bir bölümü Google’ın sağladığı hizmetlerin
Google Dokümanlar’daki belgelerinize erişin
Google Chrome üzerinden Google Dokümanlar içindeki dosyalarınıza erişerek, silme ve görüntüleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca hızlı doküman oluşturma imkanınız da bulunuyor.

#

About Unknown

Zaman PC çeşitli internet sitelerinden derlenerek hazırlanmıştır.Farklı kategorilerden oluşturulmuştur ve sizlere sunulmuştur
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt
İzinsiz paylaşım yapmak kesinlikle yasaktır!